loading

м. Чернігів, вул. Гетьмана Полуботка, 13

м. Чернігів, пр. Грушевського, 166-Б

м. Чернігів, вул. Коцюбинського, 61

м. Ніжин, вул. Академіка Амосова, 15

+ 380 462 92-92-53

+ 380 97 373-04-04

+ 380 99 498-94-78

+ 380 93 567-68-78

 

UA

Вітамін D

Дослідження проведені в багатьох країнах світу довели, що вітамін Д (його активна форма), безпосередньо або опосередковано впливають на роботу 40 тканинних субстанцій у різноманітних органах та системах. Недостатність чи дефіцит вітаміну Д в організмі може супроводжуватись більш ніж 30 різноманітними патологічними станами та захворюваннями, найвідоміші з яких: рахіт, остеопороз. Менш відомі порушення при дефіциті вітаміну Д – випадіння волосся, збільшення інсулінорезистентності, збільшення ризиків виникнення деяких форм раку, прогресування атеросклерозу, зниження імунітету та інші.

 

Більшість населення України, а саме 81,8%, має дефіцит вітаміну D. Недостатність вітаміну D реєструється у 13,6% обстежених і лише 4,6% жителів мають рівень вітаміну Д у сироватці крові в межах норми.  Чинниками розвитку дефіциту вітаміну D серед населення України є: проживання у північних широтах (з жовтня по березень синтез вітаміну Д у шкірі припиняється), користування сонцезахисними кремами влітку, старечий вік, ожиріння та інші.

 

Лабораторна діагностика. Концентрація 25-гідроксивітамін Д (25(OH)D) у сироватці крові є кращим показником статусу вітаміну D, оскільки відображає сумарну кількість вітаміну D, що виробляється в шкірі й отримується з харчових продуктів та харчових добавок.

 

Замість висновків.

З огляду на сказане вище, лише близько 5% населення України для підтримання нормальних рівнів вітаміну Д в організмі можуть отримувати вітамін Д лише природнім чином (перебування на сонці) і з продуктами харчування (для дорослих добова норма 600 МО на добу). Найбільша концентрація вітаміну Д у наступних харчових продуктах (на 100 гр): лосось дикий 400-1000 МО (вирощений на фермі  - 100-250 МО); оселедець – 400-1600МО; сом – 500МО; молокопродукти – у середньому 30-60 МО; яйця – 20 МО (1шт).

 У той же час, 14% населення (недостатність вітаміну Д) мають отримувати щоденно 2000МО вітаміну Д протягом 8 тижнів з лабораторним контролем.

81% населення України, з дефіцитом вітаміну Д, мають отримувати щоденно лікувальні дози вітаміну Д - 6000 МО протягом 8 тижнів з наступним лабораторним контролем.

 

Застереження.

Оскільки вітамін Д відноситься до групи жиророзчинних вітамінів і при надлишковому надходженні в організм накопичується в підшкірно-жировій клітковині, це призводить до токсичності та негативним наслідкам для організму. З лікувальною метою вітамін Д має призначатись лікарем (!).

Будьте здорові.

 

Сімейний лікар Латоха І.О.